Lucka 2 - Nedernäs DJ

Då ska vi öppna lucka nummer 2 i min julkalender och dagens ämne är min kära häst DJ.
 
Även fast han är den som är orsaken till att sista halvan av året resulterat i soffsittande och sjukskrivning. Men jag är ju på bättringsvägen och det kommer ju även bli han som kommer hjälpa mig bli mycket bättre också. 
 
DJ köpte jag sommaren 2013 (la handpenningen i juli) alltså samma år han föddes. Eftersom vi visste att vi skulle köpa honom fick vi även äran att döpa honom och då blev det DJ. Som föl var han en nyfiken liten spillevink som vi mest åkte och titta på då och då. När vi betalade resten av beloppet och han avvändjes från sin mamma började vi träna lite mer på allvar. Att ta på och ta av grimma, stå uppbunden i gången och lyfta hovar. '
 
DJ som litet föl.
 
Under hans första år blev han kastrerad, vi började ledträna på allvar, var själva i stallet och löshoppade några gånger. Jag var ju gravid och fick Rasmus under DJ tid som åring. Vilket var helt perfekt. DJ gick ju även på lösdrift tillsammans med sin kompis Lilla Grå (kommer inte ihåg vad den heter på riktigt) och hade det super bra!
 
DJ fick i tidig ålder problem med sina hovar och vi fick ta ut vetrinär var 4-6e vecka för värkning samt att vi tvättade och spolade ur samt tjärade strålarna. Detta var såklart inte kul men i efterhand gjorde det att han blivit en väldigt tålig häst som accepterar att man håller på att blaska med vatten på och kring benen samt att han aldrig fått chans att slippa undan att lyfta bakben. 
 
Lära sig stå på gången.
 
Många unghästar börjar man inte med hanteringen fören de är 2 år och då har dom väldigt mycket åsikter om att man inte ska hålla på med benen och då är risken att människan visar sig rädd och sedan är det kört. 
 
Som 2-åring fortsatte vi med det vardagliga ryktningen, fortsätta ta hand om hovar och vi började även vänja in DJ med sadel och att ha bett i munnen samt ledträning. På hösten påbörjade vi tömkörning vi hann ut i naturen en gång sedan kom kvarkan till ridskolan och jag fick inte längre åka ut till DJ den hösten.
Med sadel på som 2-åring. 
 
Vi valde att flytta under kvarkan för jag kände att jag tappade för mycket tid med DJs utbildning. Så våren innan DJ fyllde 3 år hann vi med väldigt mycket. Fick börja om med att vänja vid sadel och träns eftersom det blev några månader utan hantering. Började longera honom och vändje in honom vid att stigbyglarna dinglade när han sprang. Ledträning blev det även mycket av. Jag hängde på honom några dagar i rad och den 28e mars 2016 var det dags att sitta upp. Första gången satt jag endast på honom och gångerna efter skrittade jag med mamma som höll i longerlinan. 
 
Första uppsittningen. 
 
DJ hade lite problem med sin mun den våren och det visade sig att han hade 2 vargtänder som störde så dom plockades ut. Men när munnen var återställd och jag suttit på honom några gånger samt att jag kände att min kunskap att gå vidare inte räckte där och då så tog jag kontakt med Jossan som är hippolog och som ridit in många hästar tidigare. Hon kom ut några gånger den våren och hjälpte oss med longeringen och få till en inspänning som passade samt fick vara lite provdocka och rida DJ i alla gångarter. Men han var ju såklart jättesnäll och klarade inridningen galant.
 
Rida utan lina under våren.
 
Efter Jossans sista gång (tror hon kom totalt 4 gånger) så fick DJ en välförtjänt sommarvila. Tyvärr skadade sig en av hästarna på betet så dom fick komma hem under några veckor och då blev det att jag longerade honom några gånger för att han inte skulle få trisstess att gå i vinterhage igen. Men när den hästen var frisk igen så fick de gå på bete iallafall några veckor. Tyvärr blev det i uppdelade hagar på grund av skaderisken så han hade ingen lekkompis alls.
 
På hösten kom vi igång med uteritter och mer ridning. Red min första lektion för Sara och DJ bara visade framsteg efter framsteg. Tyvärr flög olyckskorpen över oss för att stoppa framgångarna och vi hittade DJ i hagen helt spak en kväll och ville inte lyfta upp sitt huvud. Blev vetrinär kontakt och smärtlindring några dagar. Sedan några veckors vila igen... Men runt jul började jag sätta igång DJ och efter nyår kom vi ut på ett gäng ridturer igen. 
 
Helt plötsligt skulle DJ snart fylla 4 år. Första tiden av året ville vädret inte riktigt vara på min sida så jag planerade massor men fick ändra planering hela tiden. Men fick till några ridlektioner med Sara.
 
Någonstanns på våren beslutade vi oss även för att se oss efter ett nytt stall men först skulle DJ få lite fason och en spark i rätt riktning så han fick åka på sommarläger hos Victoria en månad och anledningen var främst att jag kände att jag inte visste vart jag skulle börja och det gick så segt att ta tag i arbetet med honom. Man blir lite försiktig när det är ens egna bebis man håller på med och tänker men jag vill inte sätta krav på honom än. Så då var det perfekt att han fick åka iväg så vi faktist skulle få komma igång någon gång.
 
Fina DJ på träningsläger.
 
DJ spendera sommaren på Vigelsjö Ridskola och jag tror han hade en väldigt bra sommar med en rolig blandad flock med både ponnysar och stora hästar. Vi kom igång bra med ridningen både på banan och ute i naturen. Vi hoppade hinder och var till och med på en pay & jump där vi utmanade varandra men att komma över mållinjen kändes som en seger. Vi fick även möjligheten att vara med på en ridkurs på ridskolan för Susanne och den typen av träning var precis vad vi behövde i sommras och sista lektionen vi red i augusti var en dröm. 
 
Ja hela sommaren var verkligen en dröm och jag trodde att hösten skulle ge ännu mer och kanske någon start men tyvärr blev jag ju trampad i slutet av augusti och sedan dess har jag inte ridit eller knappt varit i stallet. DJ fick åka till Victoria ännu en gång och där har han utvecklats massor under hösten och hittat sin stora kropp bättre.
 
Det känns såklart jättetråkigt att jag inte fått utveckla och utbilda honom vidare själv denna höst men han är fortfarande ung. När jag är tillbaka i sadeln är han 5 år och ska börja någon form av karriär. Jag vill såklart att vi ska vara ett allround ekipage men det kommer vara dressyren vi kommer specialisera oss inom tävling men hoppningen kommer finnas som ett naturligt inslag i träningen också. Sedan hoppas jag att fotledsfrakturen inte kommer stoppa oss för mycket. Så hans år som 5 åring kanske inte blir som en "normal" 5 årings liv med tävlingar och så utan blir ett rehab år.
 
Vår första start. Bild tagen av @malinphoto.se (ni hittar henne på Instagram)
 
 
Men jag är iallafall glad att vi köpte ett föl även fast det har tagit tid och känts som vi har mött lite väl många motgångar. Men det är helt underbart att ha en häst som man vet historian med och som är trygg med mig och min mamma som ledare. 
 
Hoppas ni tyckte det var ett bra inlägg, kommentera gärna om ni har några mer frågor om DJ. Imorgon kommer ett lite mer ytligare inlägg om mina skönhetsprodukter.
 
Tack för idag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Julen 2017 | |
Upp